فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی رازی
سال بیستم شماره 6 (پیاپی 111، شهریور 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • روناک آهنگر، کبری پرون، فهیمه سادات حسینی، فرحناز عبدالله زاده، الهه سیدرسولی، مرتضی قوجازاده صفحات 1-11
    زمینه و هدف
    بیماران تحت درمان با دیالیزخونی اغلب در سازگاری با تنش های ناشی از بیماری دچار مشکلاتی می شوند. اطلاع از انواع علل تنش زا و روش های سازگاری مورد استفاده، کمک به سزایی در اجرای مراقبت موثر از افراد دچاربیماری های مزمن می نماید. لذا هدف از انجام این مطالعه تعیین عوامل تنش زا و روش های سازگاری در بیماران دیالیزخونی می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی با روش سرشماری به بررسی عوامل تنش زا و روش های سازگاری 70 بیمار تحت درمان دیالیز خونی در مرکز آموزشی درمانی امام رضا (ع) تبریز در سال 1388 پرداخته شد. روش گردآوری داده ها، مصاحبه ساختارمند با استفاده از پرسشنامه بود. پرسشنامه در سه قسمت، مشخصات فردی-اجتماعی، مقیاس تنش زاهای دیالیز خونی و مقیاس سازگاری جالویک بود. داده ها با SPSS.15 و با بهره گیری از روش های آماری توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    عوامل تنش زا اصلی در این بیماران، عوامل روانی اجتماعی بودند که روش های سازگاری عاطفه محور در پاسخ به این عوامل بیشتر استفاده می شدند. شدت تنش در بیماران با میانگین کلی 14/9±88/41 در حد «متوسط» بود. میانگین امتیاز استفاده از روش های سازگاری 19/18±94/70 بوده که در رتبه بندی به صورت «بعضی اوقات از آن روش استفاده می کنم» تفسیر شد، میانگین نمرات تاثیر روش های سازگاری نیز 42/19±57/49 بوده که در رتبه بندی به صورت «آنروشکمی موثر بود» تفسیر گردید. ارتباط معنی داری بین وضعیت درآمد و عوامل تنش زا و نیز ارتباط آماری منفی و ضعیفی بین سن و استفاده از روش های سازگاری مشخص گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به مواجهه مکرر بیماران با عوامل تنش زای روانی- اجتماعی و میزان بهره گیری ناکافی این بیماران از روش های سازگاری به ویژه نوع موثر این روش ها، بایستی برنامه های آموزشی، مشاوره ای و حمایتی، در جهت تسهیل فرآیند سازگاری بیماران همودیالیزی با این عوامل تنش زا صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: دیالیز خونی، عوامل تنش زا، روش های سازگاری
  • رضا نصیری، هاله سلطان قرایی، افسانه محمدزاده، امیرحسن زرنانی، محمود جدی تهرانی، علی صادقی تبار * صفحات 12-15
    زمینه و هدف

    بررسی سطح هورمون استرادیول در سرم خانم های تحت درمان با داروهای محریک تخمک گذاری به منظور اطمینان از وجود میزان مناسب این هورمون جهت دست یافتن به تعداد کافی تخمک در فرآیند درمان ناباروری و همچنین جلوگیری از بروز عوارض سندرم تحریک بیش از حد تخمدان، امری مهم و ضروری می باشد. در موارد بالا بودن هورمون استرادیول، روش های معمول، توانایی اندازه گیری غلظت واقعی مولکول هورمون را ندارند. بررسی میزان حساسیت روشالایزا برای اندازه گیری هورمون استرادیول و تعیین محدوده قابل اطمینان برای این آزمایش، هدف این مطالعه می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی (Cross-Sectional)، تعداد 132 خانم که برای درمان ناباروی به مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری ابن سینا مراجعه نموده و با دارو های محرک تخمک گذاری، تحریک شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه از کیت استرادیول الایزا DRG ساخت کشور آلمان استفاده شد. با توجه به شرایط مراجعینی که مورد مطالعه قرار گرفتند، میزان استرادیول سرم آنها بالاتر از Pg/ml 200 بود. جهت بررسی میزان خطی بودن این روش، نمونه سرم تمام این بیماران با نسبت 1:4 رقیق شد و با استفاده از نرم افزار Excel و رسم نمودار مقایسه شدند.

    یافته ها

    مشاهده شد که با افزایش غلظت استرادیول بیش از Pg/ml2000، اختلاف بین نمودار مستقیم و رقیق شده افزایش می یابد و اصطلاحا خطی بودن نمودار روش بدون ر قت از بین می رود.

    نتیجه گیری

    در غلظت های استرادیول سرمی بیش از Pg/ml 2000 نیاز به رقیق نمودن نمونه ها می باشد و نتایج روش بدون رقت قابل اعتماد نخواهد بود. این موضوع باید در آزمایشگاه های مراکز درمان ناباروری و یا حتی آزمایشگاه های دیگر نیز مورد توجه قرار گیرد که میزان خطی بودن روش های مورد استفاده مشخص گردد تا در هنگام مواجهه با مقادیر بالاتر، رقیق سازی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: استرادیول، ELISA، ناباروری، تحریک تخمک گذاری، ایران
  • ناهید بیژه، صادق عباسیان صفحات 16-29
    زمینه و هدف
    هدف از این تحقیق مقایسه اثر روزه داری ماه رمضان (به عنوان یک الگوی رژیمی) و فعالیت ورزشی هوازی منظم بر شاخص های لیپوکالین-2 (LCN2)، پروفایل لیپیدی و مقاومت انسولینی افراد چاق غیرفعال بود.
    روش کار
    این تحقیق از نوع تحقیقات شبه تجربی با طرح اندازه های تکراری بود. در این مطالعه 18 مرد چاق 40 تا 50 ساله با نمایه توده بدنی بیش از 30 کیلوگرم بر متر مربع به صورت فراخوان عمومی جهت شرکت در این طرح تحقیقی از میان 70 داوطلب به طور تصادفی انتخاب شدند و پس از دارا بودن شرایط لازم به دو گروه روزه دار (9N=) و گروه روزه دار و فعالیت ورزشی (9 N=) تقسیم شدند. سپس در حالی که گروه روزه دار تنها روزه داری را به عنوان اثر مداخله ای انجام می داد، گروه روزه دار و فعالیت ورزشی علاوه بر روزه داری، فعالیت ورزشی را به صورت 27 جلسه در ماه انجام می دادند. جهت بررسی متغیرهای مورد نظر از افراد چهار نوبت متفاوت نمونه گیری خونی به عمل آمد. در نهایت جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار اندازه های مکرر تحلیل واریانس در سطح 05/0p< استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که سطوح LCN2 در هر دو گروه طی ماه رمضان کاهش می یابد. با این حال، این اثر کاهشی تنها در گروه روزه دار و فعالیت ورزشی معنادار بود (05/0 p<). همچنین، میزان مقاومت انسولینی در هر دو گروه کاهش یافته بود که این کاهش در گروه روزه دار معنادار بود (05/0p<). به علاوه، سطوح LCN2 تنها در هفته چهارم ماه رمضان با مقادیر مقاومت انسولینی افراد چاق ارتباط معناداری داشت (05/0 p<).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج تحقیق به نظر می رسد کاهش یافتن سطوح LCN2 توسط روزه داری و همچنین روزه داری و فعالیت ورزشی عاملی در کاهش مقاومت انسولینی افراد چاق باشد.
    کلیدواژگان: لیپوکالین 2 (LCN2)، مقاومت انسولینی، فعالیت ورزشی، چاق
  • گلناز اخلاصی، فرزاد شیدفر، شهرام آگاه، شاهین مرات، خانم آغا فاطمه حسینی صفحات 30-39
    زمینه و هدف
    با توجه به نقش استرس اکسیداتیو در ایجاد کبد چرب غیر الکلی و کاهش آنتی اکسیدان های سرم در این بیماران، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر دریافت آب انار به همراه رژیم کاهش وزن، در این بیماران انجام گرفت.
    روش کار
    در این کارآزمایی نیمه تجربی (IRCT: 201102232709N17)، 35 بیمار داوطلب با تشخیص کبد چرب غیر الکلی انتخاب شدند. برای هر فرد در ابتدای مطالعه رژیم کاهش وزن تنظیم گردید. به مدت 3 ماه 1 لیوان آب انار (250 میلی لیتر) جایگزین 2 واحد میوه مورد نیاز افراد شد. دریافت های غذایی، فعالیت فیزیکی، شاخص های تن سنجی، غلظت لیپیدهای سرم و آنزیم های کبدی در ابتدا و انتهای مطالعه اندازه گیری شد. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار SPSS شماره 19 و آزمون های paired t testو Wilcoxon انجام شد.
    یافته ها
    از بین 35 فردی که وارد پژوهش شدند، 33 نفر (9 زن و 24 مرد) مطالعه را به پایان رساندند. در پایان مطالعه کاهش معنی دار در وزن و نمایه توده بدن بیماران مشاهده گردید. دریافتآب انار به همراه رژیم غذایی منجر به کاهش معنی دار در آنزیم های کبدی و افزایش معنی دار در غلظت HDL-C (01/0p=) گردید. سایر متغیر های پروفایل چربی تغییر معنی دار نداشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که دریافت آب انار به همراه رژیم غذایی کاهش وزن می تواند در بهبود وضعیت این بیماران و کاهش خطر بیماری های قلبی-عروقی در آنها موثر باشد.
    کلیدواژگان: کبد چرب غیر الکلی، لیپوپروتئین ها، رژیم غذایی
  • صفورا سیفی، فریده فیضی، زلیخا معززی، محمد مهدی زاده، بابک زمانی صفحات 40-49
    زمینه و هدف
    دیابت شیرین از شایع ترین بیماری های اندوکرین متابولیک بوده که با اختلال در متابولیسم کربوهیدرات، چربی و پروتئین همراه است. کاربرد روش سیتومورفومتری در ارزیابی تغییرات کمی و کیفی اپی تلیوم مخاط دهان ناشناخته مانده و در این زمینه در دیابتی ها مطالعه اندکی صورت گرفته است. لذا هدف مطالعه حاضر بررسی مقایسه ای اپی تلیوم مخاط دهان در افراد مبتلا به دیابت نوع I و II و افراد سالم می باشد.
    روش کار
    در این مطالعه مورد –شاهدی، اسمیر سیتولوژیازاپیتلیوم مخاط دهان (طرفی زبان و مخاط با کالسمتر است) در 24 فرد مبتلا به دیابت (9 مورد نوع I و 15 مورد نوع II) و 30 فرد سالم (15 نفر کنترل I و 15 نفر کنترل II) تهیه شده و به روش پاپانیکولائو رنگ آمیزی گردید. متوسط اندازه هسته، سیتوپلاسم و نسبت اندازه هسته به سیتوپلاسم در هر گروه با نرم افزار Motic plus2 اندازه گیری شد. همچنین ارزیابی کیفی اسلایدهای سیتولوژی در سه گروه، دیابتی نوع (II،I) و افراد سالم صورت گرفت.
    یافته ها
    کاهش اندازه هسته و سیتوپلاسم (001/0 >p) و افزایش نسبت اندازه هسته به سیتوپلاسم در نواحی مخاط باکال (001/0=p) و زبان (011/0p=) دیابتی ها نسبت به افراد سالم وجود داشت. اختلاف آماری معنی داری از نظر ویژگی های کمی سیتومورفومتری در افراد دیابت نوع I و II در ناحیه مخاط باکال (15/0 p=) و زبان (86/0p=) مشاهده نشد. از نظر اندازه هسته، سیتوپلاسم اختلاف آماری معنی داری در افراد دیابت I و کنترل I و نیز دیابت نوع II و کنترل II در ناحیه مخاط باکال و زبان وجود داشت (001/0p<). هسته دو یا چند لوبه، کاریورکسی، واکوئولیزاسیون سیتوپلاسم در دیابتی ها نسبت به افراد سالم بیشتر بود (001/p<).
    نتیجه گیری
    دیابت منجر به ایجاد تغییرات کمی و کیفی سیتومورفومتری مخاط دهان می شود، اما نوع دیابت بر این تغییرات موثر به نظر نمی رسد.
    کلیدواژگان: دیابت شیرین، سیتولوژی، مخاط دهان
  • الهام وسدی، علی اصغر رواسی، سیروس چوبینه، حامد برزگر، محبوبه برجیان فرد صفحات 50-57
    زمینه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی ثیر 8 هفته تمرین استقامتی و مصرف مکمل امگا-3 بر مقادیر عامل نوروتروفیک مشتق از مغز (BDNF) در هیپوکمپ موش های صحرایی نر بالغ بود.
    روش کار
    در این پژوهش تجربی 28 سر موش صحرایی (rat) نر نژاد ویستار (با سن 8 هفته و میانگین وزن 10±170 گرم)، در 4 گروه مساوی 7 تایی کنترل، تمرین، مکمل و تمرین- مکمل به طور تصادفی تقسیم شدند. گروه تمرین، تحت تمرین استقامتی روی نوارگردان به مدت 8 هفته قرار گرفتند. گروه مکمل، روزانه (100 میلی گرم/کیلوگرم وزن بدن) مکمل امگا-3 به صورت خوراکی به روش گاواژ دریافت کردند. گروه تمرین- مکمل نیز تحت ترکیبی از همان برنامه تمرینی به همراه با مصرف رژیم مکمل قرار گرفتند. مقادیر BDNF با روش الایزا سنجیده شد و داده ها با استفاده از روش آماری آنالیز واریانس یک راهه با 05/0p < تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد، مقادیر BDNF هیپوکمپ پس از 8 هفته، در گروه تمرین و گروه مکمل نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری نداشتند (447/0=p و 054/0=p). بعلاوه مقادیر BDNF در گروه تمرین- مکمل، در مقایسه با گروه کنترل و گروه تمرین افزایش معنی داری داشت (003/0=p و 021/0=p) و در مقایسه با گروه مکمل این افزایش معنی دار نبود (237/0=p).
    نتیجه گیری
    با توجه به پارامترهای حاصل از مطالعه به نظر می رسد، فعالیت ورزشی استقامتی همراه با مصرف مکمل امگا-3 می تواند موجب افزایش بیشتر مقادیر BDNF هیپوکمپ موش های صحرایی نر بالغ شود.
    کلیدواژگان: عامل نوروتروفیک مشتق از مغز (BDNF)، امگا، 3، هیپوکمپ، فعالیت ورزشی استقامتی
  • حسین اسماعیلی، علیرضا منخیان، غلام رضا حاجیانی صفحات 58-63
    زمینه و هدف
    تامین سلامت خون یکی از اساسی ترین اهداف سازمان های انتقال خون در دنیا می باشد.از سیستم خود حذفی محرمانه در کنار آزمایش های معمول، جهت تشخیص عفونت های منتقله از طریق انتقال خون استفاده می شود. هدف از این مطالعه بررسی کارایی این سیستم بر افزایش سلامت خون در پایگاه منطقه ای انتقال خون استان بوشهر می باشد.
    روش کار
    در یک مطالعه گذشته نگر میزان خود حذفی محرمانه در اهداکنندگان بار اول و مستمر مقایسه شد. اطلاعات مربوط به اهداکنندگان از سیستم جامع انتقال خون جمع آوری شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون آماری مربع کای استفاده شد.
    یافته ها
    در این مطالعه گذشته نگر از میان 39921 نفر اهداکننده، 909 نفر(1/2%) افرادی بودند که به صورت محرمانه خون خود را از چرخه مصرف خارج کرده بودند،که از این تعداد 64 درصد آنها اهداءکننده بار اول بودند. تمام افرادی که دارای عفونت HIV بودند در گروهی قرار داشتند که از طریق این سیستم خون خود را حذف کرده بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که سیستم خود حذفی محرمانه راه مناسبی جهت افزایش سلامت خون های اهدایی می باشد. همچنین از این طریق امکان حذف اهداءکنندگان آلوده در دوره پنجره وجود دارد.
    کلیدواژگان: انتقال خون، اهدا کننده خون، حذف اهدا کننده
  • جواد کریمی، ساسان محسن زاده * صفحات 64-69
    زمینه و هدف

    نانوتکنولوژی به علت تولید نانوذرات در اندازه، شکل، ترکیب شیمیایی و پراکنش متفاوت و کاربردهای بسیار آن ها برای بشر، حوزه تحقیقاتی جذابی به حساب می آید. ساخت، دست کاری و استفاده از نانوذرات فلزی به علت کاهش ابعاد و در نتیجه داشتن ویژگی های حرارتی، نوری و الکترونیکی منحصر به فرد اهمیت زیادی دارند. روش های تولید زیستی نانوذرات نسبت به روش های فیزیکی و شیمیایی به دلیل کاهش هزینه انرژی و زمان اولویت دارد. این روش نیازمند استفاده از حلال های سمی و ماده خطرناک برای محیط زیست نیست. تولید سبز نانوذرات روشی دوست دار طبیعت است که در آن از حلال های طبیعی استفاده می شود.

    روش کار

    در این مطالعه از عصاره گیاه دارویی بومادران به عنوان عامل کاهنده برای تولید زیستی نانوذرات نقره استفاده گردید. با افزودن نمک نیترات نقره با غلظت 20 میلی مولار به عصاره، واکنش در دمای اتاق انجام و تغییر رنگ عصاره از زرد کم رنگ به سیاه نشان دهنده تولید نانو ذرات نقره بود.

    یافته ها

    تشکیل نانوذرات نقره با وجود پیک جذبی در طول موج حدود 450 نانومتر با استفاده از دستگاه اسپکتروفوتومتری نشان داده شد. اندازه و مورفولوژی این نانوذرات تولید شده نیز توسط میکروسکوپ الکترونی نگاره تعیین شد که شکل ذرات کروی و اندازه متوسط آن ها در حدود 110 نانومتر بود. اندازه دقیق نانو ذرات نقره و دامنه تغییرات آن توسط دستگاه تعیین کننده اندازه ذرات (PSA) بین 39 تا 226 نانومتر محاسبه شد.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش نانوذرات نقره با روش زیستی دوست دار طبیعت و بدون استفاده از هرگونه مواد شمیایی مضر تولید گردید.

    کلیدواژگان: گیاهان، نانوذرات، نقره، گیاه بومادران
  • محمدعلی ضیاء، شهناز بهشتی، حسین خلخالی، سمیرا صفاری صفحات 70-78
    زمینه و هدف
    استافیلوکوکوس اورئوس یک باکتری کوکسی شکل بی هوازی اختیاری و گرم مثبت است که به وفور به عنوان بخشی از فلور نرمال روی پوست و مجاری بینی یافت می شود. این باکتری می تواند موجب طیفی از بیماری ها شامل عفونت های پوستی تا بیماری های تهدید کننده زندگی شود. ارگانیسم قادر به توسعه مقاومت به طیف وسیعی از آنتی بیوتیک ها می باشد. مقاومت به آنتی بیوتیک یکی از مشکلات عمده بهداشت عمومی بوده و استفاده گسترده از آنتی بیوتیک ها نقش عمده ای در ظهور باکتری های مقاوم بازی می کند. هدف این مطالعه تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی سویه های مختلف استافیلوکوکوس اورئوس نسبت به آنتی بیوتیک های رایج بود.
    روش کار
    این مطالعه به صورت مقطعی- توصیفی و بر روی 8 سویه متفاوت استافیلوکوکوس اورئوسانجام شد. ابتدا نمونه مناسب گرفته و جهت تشخیص قطعی بوسیله آزمایشات مورفولوژیک، شیمیائی یا آنزیمی به آزمایشگاه ارسال و سپس با استفاده از روش دیسک انتشاری، تاثیر دیسک های مختلف آنتی بیوتیکی بر این سویه ها ارزیابی گردید.
    یافته ها
    تمام سویه ها نسبت به 6 آنتی بیوتیک شامل کلروتتراسیکلین، جنتامایسین، اکسی تتراسیکلین، تری متوپریم و سولفامتوکسازول، ریفامپیسین و توبرامایسین حساس بودند، در حالی که تمام سویه ها فقط نسبت به 3 آنتی بیوتیک شامل وانکومایسین، اکساسیلین و سفتازیدیم مقاوم بودند. هر سویه میزان حساسیت و مقاومت متفاوتی نسبت به سایر آنتی بیوتیک ها نشان داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اختلاف میزان حساسیت و مقاومت سویه های مختلف نسبت به آنتی بیوتیک ها، بررسی مقاومت آنتی بیوتیکی برای درمان عفونت های میکروبی، ضروری است.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، مقاومت دارویی، روش دیسک انتشاری
  • مهشید طالبی طاهر، سیامک خالقی صفحات 79-80
|
  • Ronak Ahangar, Kobra Parvan, Fahimeh Alsadat Hosseini, Farahnaz Abdollahzadeh, Elaheh Seyedrasooli, Morteza Ghojazadeh Pages 1-11
    Background
    Patients treated with hemodialysis often have difficulties in coping with the stresses of illness. Awareness of the various stressors and used coping methods provides significant help for the effective care of people with chronic illnesses. Therefore، the aim of this study was to determine the stressors and coping methods in hemodialysis patients.
    Methods
    In this cross - sectional study using census method to examine the stressors and coping methods in 70 patients undergoing hemodialysis in Tabriz Imam Reza teaching hospital in 1388. Method of data collection was structured interview using questionnaire. Questionnaire was consisted of three parts; demographic characteristics، Hemodialysis stressor scale، and Jalowiec Coping Scale. Data were analyzed using SPSS. 15 and utilizing of descriptive and inferential statistical methods.
    Results
    The main stressors in these patients were psychosocial factors that emotional focused coping methods were most used in response to these agents. Overall mean of stress severity in patients was 41/88 ± 9/14 that identified as the «middle». The mean score of using adjustment methods was 70/94 ± 18/19، which has been interpreted in categories as «it can use Sometimes». The mean scores of effective coping methods was 49/57 ± 19/42، which was interpreted in categories as «that method was somewhat effective». There was a significant relationship between income and stressors and also a weak negative correlation between age and using of coping methods.
    Conclusions
    Considering the frequent exposure of patients with psychosocial stressors and inadequate utilization of coping techniques particularly the effective type of these methods in these patients، the education، counseling and support programs should be delivered in order to facilitate the adaptation process in hemodialyzed patients with these stressors.
    Keywords: Hemodialysis, Stressors, Coping methods
  • Reza Nasiri, Haleh Soltanghoraee, Afsaneh Afsaneh Mohammadzadeh, Amir Hasan Zarnani, Mahmud Jeddi-Tehrani, Ali Sadeghitabar Pages 12-15
    Background

    Measurement of estradiol level in women under treatment with ovulation induction drugs to make sure about sufficient ovum number in the infertility treatment protocol and also to prevent OHSS phenomenon، is an important and necessary factor. In case of high levels of Estradiol hormone، routine methods are unable to detect the real concentration of the hormone molecules. We are aimed to demonstrate the sensitivity of the ELISA method for Estradiol measurement and reliable range of this test.

    Methods

    In this cross-sectional study، 132 women were studied who have appealed to Avicenna infertility clinic for infertility treatment and have stimulated with ovulation induction drugs. DRG ELISA Estradiol kit made in Germany was used in this study. According to the studied population، serum Estradiol levels were higher than 200Pg/ml. To check the linearity of this method، serum samples of all these patients diluted 1:4 and were compared using EXCEL software and charts.

    Results

    It was observed that، in Estradiol hormone concentrations higher than 2000 Pg/ml، the difference between the diluted and undiluted graphs increased and the linearity of the graph disappeared without dilution.

    Conclusions

    Dilution is necessary for the serum Estradiol concentrations more than 2000 Pg/ml and the results without dilution is not reliable. It should be considered in all infertility laboratories and also in other labs that the test linearity should be appointed in each lab to be applied in cases with higher concentrations.

    Keywords: Estradiol, ELISA, Infertility, Ovulation Induction, Iran
  • Nahid Bijeh, Sadegh Abbasian Pages 16-29
    Background
    The aim of this study was to compare the effects of fasting during Ramadan (as a dietary pattern) and regular aerobic exercise on LCN2، lipid profile and insulin resistance indexes in non-active obese men.
    Methods
    This study was a semi-experimental research with a repeated measures design. In this study 18 obese men with a range of 40 to 50 years old and BMI over 30 kg per square meter after a public call among of 70 subjects were selected randomly. Subjects were divided into fasting (N=9) and fasting and exercise (N=9) groups. The first group did only fasting and the second group did exercise for 27 sessionsin addition to fasting. In order to evaluate the changes in the month of Ramadan، blood samples were taken four different times. Repeated measures analysis of variance in the level of p <0/05 were used to analyse the data.
    Results
    Results showed that LCN2 levels in both groups decreased in Ramadan month; however، this reduction was significant only in the fasting and exercise group (p<0/05). Also، both groups had decreased levels of insulin resistance that significant reduction was noticed in the fasting group (p<0/05). In addition، LCN2 levels in the fourth week of Ramadan was significantly associated with levels of insulin resistance in obese men (p<0/05).
    Conclusions
    Results of the research showed that reduced levels of LCN2 by both fasting and exercise may lead to decrease of insulin resistance in obese men.
    Keywords: Lipocalin, 2 (LCN2), Insulin resistance, Exercise, Obese
  • Golnaz Ekhlasi, Farzad Shidfar, Shahram Agah, Shahin Merat, Khanom Agha Fatemeh Hosseini Pages 30-39
    Background
    Regarding the role of oxidative stress in the pathogenesis of non alcoholic fatty liver disease and decrease of serum antioxidants concentration in these patients، this study was conducted to investigate the effect of pomegranate juice intake in weight loss diet of these patients.
    Methods
    In this quasi-experimental trial (IRCT: 201102232709N17)، 35 patients with the diagnosis ofnon alcoholic fatty liver disease were selected. Initially، a weight loss diet was designed for each participant. One glass of pomegranate juice (250 mililiter) was substituted for required 2 servings of fruit for 3 months. Dietary intake، physical activity، anthropometric indices، and lipid profile before and after the study were measured. Statistical analysis were carried out using SPSS 19. 0 by Wilcox on and paired t tests.
    Results
    From 35 participants، 33 (9 women and 24 men) completed the study. Pomegranate juice intake along with weight loss diet resulted in significant decrease in liver enzymes and increase in HDL-cholesterol (p= 0. 01). Other lipid profile variables had no significant changes.
    Conclusions
    According to the results of this study، pomegranate juice intake along with weight loss diet can be effective in improving clinical status of these patients and decreasing cardio-vascular risk.
    Keywords: non, alcoholic fatty liver disease, lipoproteins, diet
  • Safora Seifi, Farideh Feizi, Zoleikhah Moazzezi, Mohammad Mahdizadeh, Babak Zamani Pages 40-49
    Background
    Diabetes mellitus is the most common metabolic endocrine diseases that is along with disorder in metabolism of carbohydrate، fat and protein. Usage ofcyto-morphometric method in evaluation of qualitative and quantitative changes in epithelium of oral mucosa remained unknown and few studies have been done in diabetic patients in thisregard. Therefore، the goal of this study is to compare epithelium of oral mucosa in type I and II diabetic patients and healthy people.
    Methods
    In this case control study، smear cytology from epithelium of oral mucosa (Lateral border of tongue and right side of buccal mucosa) in 24 Patients with diabetes (9 cases type I and 15 cases type II) and 30 healthy people (15 cases control I، and 15 control II) has been prepared and has been stained with papa-Nikolaou method. The average of size of nucleus، cytoplasm and nuclear to cytoplasm ratio in each group has been measured usingMotic Plus2 software. Additionally، qualitative evaluation of cytological slides was done in three groups، diabetic patients type I، II، and healthy people.
    Results
    There was a decrease in nuclear and cytoplasmic size (p< 0. 001) and nuclear to cytoplasmic ratio in buccal mucosa (p= 0. 001) and tongue (p=0. 011) of diabetic patients compared with the healthy control. No significant statistical difference in quantitative cyto-morphometric features of buccal mucosa (p= 0. 15) and tongue (p= 0. 86) of diabetic types I and II was found. In the nucleus and cytoplasmic size، there was a statistical significant difference between the patientes with diabetes I and control I and also between diabetes type II and control II groups in the area buccal mucosa and tongue (p< 0. 001). Double- or multi-lobed nucleus، karryorhexis، and vacuolization of cytoplasm in diabetic patients were higher than the healthy control (p< 0. 001).
    Conclusions
    Diabetes leads to cyto–morphometric quantitative and qualitative changes in oral mucosa، but type of diabetes does not seem to be effective on these changes.
    Keywords: Diabetes mellitus, Cytology, Mouth mucosa
  • Elham Vosadi, Ali Asghar Ravasi, Siroos Choobine, Hamed Barzegar, Mahboobe Borjianfard Pages 50-57
    Background
    This study was to examine the effects of endurance training and omega-3 supplementation in brain-derived neurotrophic factor (BDNF) in the male adult rat hippocampus.
    Methods
    Twenty eight Wistar rats were divided into four equal groups: control، exercise، diet، and exercise with diet Animals in the exercise group received 8 weeks of endurance training and animals in the diet group were treated with 100/mg/kg/day of omega-3 supplementation via oral gavage for 8weeks. The exercise with diet group received a combination of exercise and also supplementation. Hippocampal BDNF protein was assessed using commercial ELISA methods andthe data were analyzed by one-way ANOVA (p<0. 05).
    Results
    The results showed that BDNF level showed no significance increase in the exercise and diet alone groups.، Moreover، the diet and exercise group revealed a significant increase in BDNF level in comparison with the control and the exercise groups; but it was not significant compared with the diet group.
    Conclusions
    The results of the present study suggest that concurrent administration of omega-3 diet and endurance training has an additive effect in the BDNF level in adult male rat hippocampus.
    Keywords: Brain, derived neurotrophic factor (BDNF), Omega, 3, Hippocampus, Physical endurance
  • Hosein Esmaeili, Ali Reza Mankhian, Gholam Reza Hajiani Pages 58-63
    Background
    Blood safety is one of the basic goals of blood centers in the world. Confidential self-exclusion system is used with routine diagnostic tests to detect transfusion transmitted infections. This study aimed to investigate efficacy of these systems onimprovement of blood safety in Bushehr Blood Centers.
    Methods
    In this retrospective study the rate of confidential self-exclusion was compared among regular and first-time blood donors of Bushehr province. Data were collected from Bushehr Blood Transfusion Organization. Chi-square test was used for data analysis.
    Results
    In this study from a total of 39921 blood donors، 909 cases (2. 1%) were determined as confidential self-exclusion; 64. 4% of them were first time donor. All HIV positive patients had excluded their blood.
    Conclusions
    The results revealed that the self-exclusion method is an appropriate way to increase blood safety. It has also indicated that it is possible to exclude infected donors during incubation period.
    Keywords: Blood transfusion, Blood donor, donor exclusion
  • Javad Karimi, Sasan Mohsenzadeh Pages 64-69
    Background

    Nanotechnology is a principally attractive area of research related with production of nanoparticles of variable sizes، shapes، chemical compositions، dispersity and their possible application for human being benefits. Creation، manipulation and utilization of metallic nanoparticles، because of reduction of materials dimensions، affect the physical properties and results in displaying extraordinary thermal، optical and electronic properties of nonmaterial. The biological approaches to synthesis of nanoparticles are better than chemical and physical procedures because of low energy and time expenditure. This method requires no toxic solvents and no dangerous material for environment. Green synthesis of nanoparticles is an eco-friendly method and uses natural solvent.

    Methods

    In this study، the extract of Achillea wilhelmsii as the reducing agent، is used for the biosynthesis of silver nanoparticles. By adding silver nitrate in concentration of 20 mM to extract، the reaction did at room temperature and the color changed from pale yellow to dark showed the silver nanoparticles were generated.

    Results

    The formation of silver nanoparticles was confirmed by the presence of an absorption peak at 450 nm using spectrophotometer. The size and shape of silver nanoparticles were monitored using scanning electron microscopy that shape of particles was spherical and average size of them was about 110 nm. Precise size and change range of nanoparticles measured by Particle Size Analysis (PSA) between 39-226 nm.

    Conclusions

    In this study، silver nanoparticles were produced with an eco-friendly biologic approach and without using any harmful chemical.

    Keywords: plants, nanoparticles, silver, Achillea wilhelmsii
  • Mohammadali Zia, Shahnaz Beheshti, Hossein Khalkhali, Samira Saffari Pages 70-78
    Background
    Staphylococcus aureus is a facultative anaerobic Gram-positive coccal bacterium which is frequently found as part of the normal flora on the skin and nasal passages. S. aureus can cause a range of illnesses from minor skin infections to life-threatening diseases. The organism is able to developresistance to a wide range of antibiotics. Resistance to antibiotic is one of the major public health problems and، nowadays، widespread use of antibiotics is playing a significant role in the emergence of theresistant bacteria. The aim of this study was to detect antibiotic resistance of different strains of S. aureus to current antibiotics.
    Methods
    This cross-sectional descriptive study was performedon eight different strains of S. aureus. Initially، appropriate samplesweretakenand then، the morphological، chemical or enzymatic tests were doneto confirm diagnosis. Finnally، using disc diffusion agar، the effects of different antibiotic discs were evaluated.
    Results
    All strains were sensitive to six antibiotics includingChlorotetracycline، Gentamycin، Oxytetracycline، Trimethoprim -Sulfametoxasol،Rifampicin and Tobramycin،while all strains were resistant just to three antibiotics including Vancomycin، Oxacillin and Ceftazidime. Each strain showed different sensitivity and resistance rate to other antibiotics.
    Conclusions
    With due regard to the differences in antibioticssensitivity and resistance rate in different strains، evaluation of antibiotic resistance is necessary for treatment of microbial infections.
    Keywords: Staphylococcus aureus, Drug resistance, Disk diffusion method